Theespeciaalzaken schieten als paddenstoelen uit de grond. Restaurants serveren het drankje in een elegant glas. Workshops om thee goed te leren zetten zijn in trek. In het Verre Oosten weten ze het al eeuwen en bij ons lijkt het kwartje nu ook gevallen. Het brouwsel van de Camellia sinensis en aanverwante infusies zijn spannende smaakversterkers die net als wijn op tafel thuishoren. Van voorzichtig wit tot robuust post-gefermenteerd zwart; het is tea time! Dit is deel 1 van ons drieluik over thee: de plantagehouder. We gaan op bezoek bij theeplantage Het Zuyderblad.
De plantagehouder: theeplantage Het Zuyderblad
Ze begon met een paar gram, maar oogst inmiddels twintig kilo. Nog steeds een bescheiden opbrengst, maar sterrenkoks lopen er al mee weg. Linda Cebrian-Rampen pioniert dapper door met Het Zuyderblad, de eerste theeplantage van ons land.
In de oude Mercedes van haar ouders reed ze helemaal naar ItaliĂ« om de eerste honderd plantjes op te halen. âIk wist niet hoe groot ze waren. Uiteindelijk heb ik ze erin moeten proppenâ, lacht Linda Cebrian-Rampen. Vier jaar geleden begon ze in het Brabantse Soerendonk met Het Zuyderblad, de eerste theeplantage van ons land. Ze pioniert nog steeds volop, zegt de 37-jarige Brabantse. Inmiddels staan er zoân drieduizend planten op 1,5 hectare, verdeeld over verschillende theetuinen rondom de oude boerderij van haar ouders. De koeienstal is omgetoverd tot een sfeervolle ruimte voor proeverijen, etentjes, lezingen en workshops.
De oudste planten, flinke struiken inmiddels, wortelen metersdiep. âZe worden net als een druivenstok alleen maar beter. Honderdvijftig jaar kunnen ze worden, mits je ze niet opjut. Ik snoei en pluk daarom met mate, laat ze soms ook bloeienâ, vertelt Linda die de Camellia sinensis, dĂ© theeplant, langzaamaan begint te doorgronden. âIn het begin stonden ze te veel in de schaduw en groeiden nauwelijks. En je hebt de beestjes, hĂ©. Meikever, rozenkever; noem maar op.â


Geurig, fris en bloemig
Linda wijst naar een frisgroene uitloper van een struik. âTwo leaves and a bud, het zachtste en sappigste deel, waarvan thee wordt gemaakt. Bij het plukken buig je ze tussen duim en wijsvinger. De stengel knakt net als bij een aardbei. Vier kilo blaadjes levert een kilo pure thee op.â Ze heeft net de eerste pluk achter de rug, de âfirst flushâ de eerste van in totaal vier oogstperiodes. âEn de meest bijzondere. De plant is langzaam gegroeid, de bladeren zijn groen, niet vlezig en bevatten weinig sap. Het geeft een mooi, sterk aroma, zeer geurig, fris en bloemig. Kenners zijn er dol op.â
In een schuur naast het proeflokaal maakt Linda haar eigen thee. Bij de groene gaat het om snelheid. Blaadjes moeten dezelfde dag verwerkt worden om smaakverlies te voorkomen, omdat het bladgroen meteen begint te verwelken. âDoor te verhitten, âkilling the greenâ in vakjargon, vertraag je dat proces. Daarna ga je rollen, zodat de celsappen en dus de aromaâs vrijkomen. Om deze te bewaren, vorm of draai je vervolgens de blaadjes. De laatste stap is het drogen. Daarmee voorkom je dat het gaat schimmelen.â


Schaduwthee
De zwarte thee maakt Linda ongeveer op dezelfde manier, maar dan in twee dagen tijd. âIk laat de blaadjes veel langer oxideren oftewel verwelken. Dat geeft de donkere kleur en een ander, robuuster karakter.â Soms gaat het mis. âIk heb een keer blaadjes te lang gewokt. Toen ontstond een andijviesmaak, een gruwel. Voor mijn groene thee zoek ik juist naar een frisje, iets zoets, de peultjeskant op. In mijn zwarte thee wil ik vleugjes kastanje en hout.â
Thee maken is volgens Linda âeen marathon en geen sprint.â Een kwestie van een lange adem en veel uitproberen. âIk ben momenteel doeken aan het spannen om schaduwthee te krijgen. Dat doen ze in Japan ook. Met minder zonlicht maakt de plant meer bladgroen aan en dat geeft meer zoetigheid.â
De oogst van de dag levert een afzonderlijke partij ofwel batch op. De kwaliteit en smaak ervan worden bepaald door onder andere Richard Schukkink, theespecialist en oprichter van de International Tea & Coffee Academy. âDe classificatie wijst uit welke batch ik als pure thee kan verkopen en welke, de mindere, geschikt zijn om te mengen met bijvoorbeeld aardbei of verbena.â
Linda bewijst dat het kan, kwaliteitsthee uit Nederland. Het handwerk en de kleine oogst maken de Brabantse blaadjes niet goedkoop. Een zakje met 30 gram kost ⏠9,50. âDat is best duurâ, vindt ook Linda. âMaar je schenkt natuurlijk wel iets héél bijzonders van eigen bodem.â Uiteindelijk hoopt ze in de komende jaren oolong aan het assortiment toe te voegen, een theesoort met een complexe en zachte smaak. âHet maakproces is behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend, maar het gaat me vast lukken.â Een beetje groeien als bedrijf wil ze ook. Maar heel groot worden, hoeft van haar niet. âIk wil geen oogstmachines. Met de hand kun je namelijk vele malen fijner plukken.â

Thee uit eigen tuin
De Camellia sinensis doet het overigens ook prima in je achtertuin. De struik is wintergroen en bloeit in het najaar met witte bloempjes. Hij houdt van een plekje uit de wind en van droge voeten. Zorg dus voor goede afwatering. In een pot heeft hij een paar keer per week water nodig. Na een jaar of vijf kun je voor het eerst de jongste scheuten (âtwo leaves and a budâ) oogsten. Daarvan houd je ongeveer een kwart over aan thee. Een jong struikje levert nauwelijks genoeg op voor één kopje. Voor een potje thee van het huis heb je dus een aantal camelliaâs nodig.
Op bezoek bij de oudste theeplantage van ons land?
Het Zuyderblad organiseert regelmatig proeverijen, rondleidingen en workshops. Daarnaast importeert Linda verse theeën van collega-boeren uit de hele wereld. Met een beetje geluk is het mogelijk om thee van het huis te kopen. Wees er wel snel bij, want de oogst is klein (en fijn) en zéér gewild. Zelfs in Japan, theeland bij uitstek, is men nieuwsgierig naar thee uit Soerendonk. hetzuyderblad.nl

CREDITS: TEKST LEO ALEXANDER SCHLANGEN | FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR
Meer lezen
- Slingerende paadjes en de verborgen hoekjes, pleintjes en terrassen, dat is de Millinger Theetuin. Heerlijk om rond te dwalen dus.
- Ben je ook zoân theeleut, Ă©n houd je van tuinieren? Kweek dan eens zelf planten waarvan je lekkere thee kunt zetten. In het praktische tuinboek âGeluk zit in een groen hoekjeâ lees je hoe je een theetuin creĂ«ert â en wij mogen het delen: zo maak je je eigen theetuin.
- Een lekker grote mok of hoog glas met een heerlijke thee of latte. Is dat ook jouw dagelijkse genietmoment? Maak dat moment dan nog leuker met deze perfecte longdrinklepels voor je thee of latte. OĂłk leuk om een ander blij mee te maken natuurlijk.